Udruga Promo istaknula je jučer potrebu da se stanje s financiranjem rock glazbe kao dijela kulturne ponude nastavi kako je to bilo prije nego što je Zlatko Hasanbegović kao ministar kulture »prelomio« prijašnja dobra rješenja.

Promo, koji objedinjuje većinu velikih hrvatskih glazbenih festivala i institucija, poput InMusica, Tvornice, Vintagea, Palacha, izrazila je zadovoljstvo novom ministricom kulture, te je pozivaju da se vrati na staro načelo transparentnog dijeljenja novca.

Naime, još 2015. godine uvedeno je bilo podvijeće Ministarstva kulture pod nazivom »Rock glazba – festivali i klupski programi«, koji je dijelio dva milijuna kuna među organizatorima rock događaja. Radilo se o transparentnim uvjetima poput međunarodne relevantnosti, tradicije, cjenovne pristupačnosti i primjerice broja domaćih rock izvođača, a onda je Hasanbegović najprije prepolovio sredstva, a potom i izbacio transparentne uvjete, a u principu sve sveo na autonomnu odluku Ministarstva kome želi dati novce.

– Nepoštivanjem objektivnih i mjerljivih kriterija, koje je upravo Ministarstvo kulture raspisalo u sklopu javnog poziva, bivši ministar je dokinuo transparentnost u provođenju natječaja za podvijeće, navode iz Proma. Ističu kako rock glazba nema samo kulturološku vrijednost, koja se očituje primjerice već i u samoj dodjeli ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, dodijeljene rock ikoni Bobu Dylanu, već nosi i mjerljivu turističko-gospodarsku težinu.

Zbog svega toga, okupljeni organizatori osim na državu, koju u ovom slučaju predstavlja Ministarstvo kulture, obratili su se i lokalnim samoupravama.

– Grad Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Varaždin, Pula trebaju biti nositelji u primjeni suvremene kulturne politike koja će podržavati rock glazbu na adekvatan način, ističu.

 

Komentari

komentara