Adrian Thaws, poznatiji kao Tricky, vraća se u Hrvatsku na čak dva koncerta s novim projektom Skilled Mechanics i istoimenim albumom koji će bit objavljen 22. siječnja. Agilna domaća agencija LAA ga dovodi na tri ekskluzivna klupska nastupa – u beogradski Dom omladine 26., u splitsko Judino drvo 28. te u zagrebačku Močvaru 29. siječnja 2016.
Točno 20 godina nakon objave debitantskog albuma »Maxinquaye«, izdanja koje je definiralo trip hop žanr i proslavilo bristolski zvuk diljem svijeta, Tricky je i dalje jedan od najcjenjenijih i najinovativnijih glazbenika današnjice, a Skilled Mechanics projekt je njegovo novo veliko poglavlje koje se razvija od kad je stanovnik Berlina. Debitantski istoimeni uradak službeno će biti objavljen 22. siječnja 2016. za vlastitu Trickyjevu etiketu False Idols.

Kolektiv bez granica

Zamišljen kao glazbeni kolektiv bez granica, Skilled Mechanics je otvoren za različite suradnje, a trenutno ga uz Trickyja čine DJ Milo, jedan od najboljih prijatelja i suradnik još s kraja 80-tih iz vremena ekipe The Wild Bunch te Luke Harris, stalni Trickyjev bubnjar koji je i gostujući vokal na projektu. Skilled Mechanics je izraz pravog i originalnog britanskog talenta, onog koji se ne drži prošlih postignuća, nego se razvija, mijenja i prilagođava budućnosti, a upravo to Trickyja čini vitalnim kao umjetnika. Ime projekta preuzeto je iz dokumentarnog filma o špijunaži, a izraz je opisivao  američke agente koji su trebali počinjati pobune i svrgavati vlade, te sam Tricky kaže da mu je taj mračan i ciničan izraz ostao urezan u sjećanje. Specifičnost novog materijala je Trickyjevo preuzimanje glavnog vokala, što je praksa koju je uveo tek na svom posljednjem izdanju, »Adrian Thaws« iz 2014. godine. Tricky je želio istražiti novi katalog pjesama na kojem se ne oslanja isključivo na ženske vokale, a upravo mu projekt Skilled Mechanics dozvoljava da surađuje s raznim umjetnicima i ujedno stavi svoje jedinstvene vokalne sposobnosti pod povećalo.

Trickyjeva muza

Debitantski album Skilled Mechanicsa sadrži 13 pjesama, a fantastičan singl »Beijing To Berlin« na kojem je Tricky mikrofon podijelio s Ivy je najavio album. Kineska reperica jedan je od najzagonetnijih vokala na albumu, a njena sirova energija je ono što je Trickyja privuklo na suradnju.Uz gostujuće vokale londonske pjevačice Renate Platon, kao i danske kantautorice Oh Land na pjesmi »I’m Not Going«, na albumu sudjeluje i jedna od Trickyjevih muza i stalnih suradnica Francesca Belmonte na pjesmi »We Begin«, a uradak broji i suradnje s Ann Dao i Xdare.
Ulaznice za zagrebački koncert su po cijeni od 140 kuna. Na dan koncerta, 29. siječnja za ulaz će trebati izdvojiti 160 kn. Broj ulaznica je limitiran.

Komentari

komentara