Novih glazbenih manifestacija u zadnje vrijeme ne nedostaje na riječkome području, a to su ovoga puta dokazali i organizatori prvoga Weekend Festa. Pogon kulture bio je domaćin u petak i subotu novoj ideji Incognito Agency iz Pule čiji su članovi upravo na našem području odlučili organizirati nešto novo i kvalitetno za publiku.


– Ideja je nastala prije godinu dana kada smo odlučili napraviti jedan kvalitetan i intiman festival, a Rijeka nam je bila idealna za takav projekt. Naime, ovdje ima više prostora za rad, veće je tržište i potpuno smo dobrodošli u Rijeci – rekao nam je glavni čovjek pulske agencije Marijan Quaranta.

Etno petak

Želja organizatora bila je okupiti različite izvođače kako bi svatko mogao slušati nešto po svojem guštu. U petak je festival ugostio večer etno/world music glazbe gdje su nastupile grupe Kries i Kazan, dok je subota bila rezervirana za već popularne zabavljače s istarskog i splitskog područja – Alena Vitasovića te dvojac Kuzma & Shaka Zulu.

Foto: D. ŠKOMRLJ

Kries s frontmenom Mojmirom Novakovićem već je prošle godine oduševio rasprodani Palach, a sada su publiku u Pogonu kulture podsjetili na svoje glazbene uratke, posebice sa zadnjeg albuma »Selo na okuke« koji je zaradio odlične kritike na svjetskoj razini. Zagrebačka grupa Kazan je pak u Rijeku donijela glazbu inspiriranu tradicijom Hrvatske i Balkana.

Subotnja fešta

Subotnje slavlje započelo je s legendarnim Istrijanom koji zna kako prenijeti veselje na publiku. Alen Vitasović je neke od svojih hitova kao što su »Jenu noć« i »Ja ne gren« otpjevao zajedno sa svojim obožavateljima u prvim redovima, na njihovo veliko oduševljenje.

– Iako izvodimo različitu vrstu glazbe, Kuzma & Shaka Zulu i ja smo počeli graditi svoje karijere zajedno devedesetih godina te mi je drago da smo ovdje zajedno na Weekend Festu. U Rijeci sam uvijek lijepo primljen od publike, uvijek sam dobrodošao – rekao nam je popularni istarski glazbenik Alen Vitasović.

Nakon njega na pozornicu su došli splitski »majstori s mora« koji su barem nakratko u Pogon kulture uspjeli vratiti ljetni štih, a niti njihovih obožavatelja nije nedostajalo.

Foto:  D. ŠKOMRLJ

– Kada sam vidio da nastupaju Kuzma & Shaka Zulu, rekao sam da ne smijem ovo propustiti. Njihov sam veliki obožavatelj, slušam i Vitasovića, ali tu sam prvenstveno zbog njih dvojice. Volio bih da u Rijeci imamo više ovakvih događanja gdje se onda okupljaju različiti izvođači, dosta smo limitirani u Rijeci s klubovima i izlascima – kaže Riječanin Ivan Genda koji podržava ovakav koncept glazbenih festivala.

Božo Vrećo i Zabranjeno pušenje

Glavni i odgovorni za organizaciju Weekend Festa najavljuju kako ovo zasigurno neće biti i njegovo posljednje izdanje, a u planu su i drugi projekti.

– Weekend Fest zamišljen je kao riječka manifestacija, a već sada možemo najaviti da će se 16. listopada sljedeće godine on održati u HKD-u, te dan kasnije u Pogonu kulture.

Foto: D. ŠKOMRLJ

Osim toga, početkom studenoga u opatijskom Centru Gervais imamo koncert Bože Vreće te ekskluzivni koncert grupe Zabranjeno pušenje u Pogonu kulture koji će se održati 21. prosinca.

Također je tu i peti po redu festival Prvi Maj Geri kojega najavljujemo za 25. travnja također u riječkom Pogonu – dodaje Marijan Quaranta iz Incognito Agency.

Piše: Katarina Blažević

Foto: Damir Škomrlj

Komentari

komentara