Za ljubitelje zvuka mnogima u Hrvatskoj dragih prostora Irske  i keltskog zvuka općenito,  Patrick Walker Trio i njihov debitantski album »Smoke Stained Cackle« bit će dovoljan razlog za uživanje jer ovaj trio – kojeg čine engleski zaljubljenik u irsku glazbu Patrick Walker i dva Hrvata Hrvoje Sudar i  Ivan Bilić oduševljena zvukom zelenog otoka – definitivno zna svirati i uspješno prenosi  ljubav prema glazbi i irskom folku.

Osnovani su 2013. godine u Zagrebu i, kako sami kažu, sviraju veselu i brzu instrumentalnu plesnu glazbu (jigs & reels), pjevne ljubavne balade i vesele poskočice iz Irske, Engleske i Škotske. Debi album »Smoke Stained Cackle« nudi 11 pjesama od kojih je većina dobro znana ljubiteljima irskog folka, ali nikad nije loše čuti ih još jednom, pogotovo ako u odsvirane s znanjem i emocijama koje nudi Patrick Walker Trio.

Rasplesani raspašoj

Da bi u što manje vremena prenijeli što više čarolije irske glazbe hrvatsko-engleska trojka u u nekoliko navrata na ovom je albumu spojila dvije instrumentalne skladbe od kojih su neke melankoilične i prilično plačljivi instrumentali (»Wesley’s Dragons / Doodley Doodley Dank«, »Scarf Michael / Horizonto«), a druge vesele i razigrane pri čemu su za koncertne fešte idealne »Kiss the Maid Behind the Barrel /Come West Along the Road« te »The Mason’s Apron«, instrumental koji kreće violinom koja dominira u cijeloj pjesmi, ali se brzo pretvara u rasplesani raspašoj kakav se svira u irskim pabovima kad sve pomalo preuzme alkohol. Pjesma je sa gotovo sedam minuta trajanja idealna za kraj službenog ili bis dijela koncerta te, naravno, i za kraj albuma kamo su ga dečki i smjestili.
Uz instrumentale Patrick Walker Trio zasvirao je i niz irskih standardnih pjesama od kojih je odlična »Step It Out Mary«, uvjerljivo i dojmljivo odsvirana, odlična je i »Kitty« balada sporijeg i melankoličnijeg ugođaja, ljubavna ispovijed o mladiću koji je zaljubljen u curu iz naslova i kaže joj da je voli, sviđalo se to njoj ili ne. Duhovita je, baš kako i treba »The Bachelor«, dok je »Wild Mountain Thyme« spoj ljubavne i domoljubne zavičajne pjesme balada srednjeg tempa, idealna za koncertno zborno pjevanje. Jedina iznimka na albumu je »Cajun Girl (Chantelle)«, sjajan trenutak bijega iz Irske u Louisianu, točnije jako dobar prijelaz iz irskog i keltskog područja u vrući cajun zvuk Louisiane. Kvaliteta izvedbe pokazuje kako je šteta što se još poneki put nisu dodirnuli tog podneblja jer im itekako ide i cajun sound.

Uspješni nastupi

Sve u svemu irska frulica, irska flauta, irski buzuki, violina i prepoznatljivi ritam daleke i lijepe Irske teško će moći ravnodušnim ostaviti bilo koga tko voli irsku glazbu pa nije čudo što su već u prvoj godini postojanja Patrick Walker trio zabilježili vrlo uspješne nastupe u Hrvatskoj, Austriji, Nizozemskoj, Sloveniji i Mađarskoj. Debi album njihov će status ojačati.
Patrick Walker je Englez koji posljednje četiri godine živi malo u domovini (Sheffiewold), malo u Hrvatskoj (Zagreb). Zaljubljen je u Hrvaticu te uživa u njoj, ali i u suradnji s hrvatskim glazbenicima koji s njim sviraju i koji su ranije svirali u različitim sastavima i različitu glazbu, a spojila ih je ljubav prema zvuku Irske.

Komentari

komentara